top of page
Writer's pictureLAPA

Lietuvos analitinės psichologijos asociacijos (LAPA) pristatymas

Atnaujinta: 08-16

Sodai
Nuotr. Sandra Juodelytė

Trumpas pristatymas

Lietuvos analitinės psichologijos asociacija (LAPA) buvo įkurta 2007 m., o 2010 m. tapo Tarptautinės analitinės psichologijos asociacijos (International association for Analytical Psychology, IAAP) tikrąja nare. 2016 m. LAPA įgijo teisę mokyti jungiškai orientuotus psichoanalitikus, kurių parengimas atitinka tarptautinius profesionalų rengimo  standartus. Šiuo metu mūsų organizaciją sudaro 28 jungiškieji psichoanalitikai, beveik tiek pat jungiškai orientuotų psichoterapeutų ir apie 70 kandidatų, dalyvaujančių įvairiuose mūsų mokymo programos etapuose.


Šiuo metu mūsų programoje dėsto Lietuvos psichoanalitikai, o taip pat ir patyrę psichoanalitikai iš Šveicarijos, Vokietijos, JAV ir kt. LAPA programoje mokosi studentai iš Lietuvos ir kaimyninių šalių: Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos. Turime nemažai studentų, kurie dėl susiklosčiusių aplinkybių buvo priversti emigruoti ir dabar mokosi mūsų programoje nuotoliniu būdu.


Džiaugiamės tuo, kad į lietuvių kalbą yra išversta nemažai C. G. Jungo kūrinių, taip pat šiuolaikinių autorių, tokių kaip V. Kast, D. Kalschedo, L. Zojos ir kitų knygos, kurios padeda skleisti analitinės psichologijos idėjas Lietuvos visuomenei.


LAPA narai dalyvauja mokslinių tyrimų projektuose. Vilnius Universitete, remiantis analitinės psichologijos paradigma, buvo parašytos ir sėkmingai apgintos kelios daktaro disertacijos. LAPA nariai ir narės tyrinėja tokias mokslines temas, kaip: autoriteto ir tėvo komplekso dinamika, ilgalaikių trauminių padarinių įveika, agresijos transformacijos klausimai, lyties  veiksnio svarba krizių įveikoje ir kt. Asta Adler, Ieva Bieliauskienė, Neringa Grigutytė, Gražina Gudaitė, Juliana Lozovska, Dovilė Petronytė-Kvedarauskienė, Goda Rukšaitė aktyviai dalyvavo projektuose, plėtojant mokslinių tyrinėjimų ir analitinės psichologijos sąsajas.


Gražina Gudaitė yra parašiusi keletą knygų analitinės psichologijos tema, taip pat yra daugelio straipsnių mokslo žurnaluose ir kolektyvinių monografijų autorė (detaliau žiūrėti Tyrimų skiltyje).


Pradžia

Analitinės psichologijos atsiradimas Lietuvoje glaudžiai susijęs su pokyčiais, kurie prasidėjo išsivadavus iš sovietinio režimo. Ryšys su tarptautine jungiškųjų analitikų bendruomene buvo svarbus veiksnys  analitinės psichologijos raidai Lietuvoje. Pirmasis seminaras įvyko 1990 m., kuriam vadovavo Tomas Kapačinskas ir Judith Roberts iš Čikagos. Tomo šeimos šaknys yra Lietuvoje, jis buvo pirmasis profesionalus jungiškasis psichoanalitikas, kuris atvyko į Lietuvą, vedė seminarus, rūpinosi knygų siuntimu į Lietuvą, padėjo Lietuvos psichologams atverti stažuočių galimybes užsienyje. Tomas Kapačinskas suorganizavo pirmąją studijų programą, kurios metu visą dešimtmetį seminarus lietuvių grupei vedė Catherine Asper ir Elizabeth Hartung iš Ciuricho, Nora Hall iš Minesotos, Borisas Mathewsas iš Čikagos ir kiti.  Tomas Kapačinskas, bendradarbiaudamas su IAAP administracija, (Tomu Kirch ir Verena Kast) 1992 pakvietė psichologus iš post sovietinio bloko į pasaulinį IAAP kongresą Čikagoje, kuriame pradėta svarstyti profesinio rengimo galimybes ir pagalbą asmenims iš Rytų Europos.


Profesionalių analitikų rengimas: istorija ir dabartis

1992 m. IAAP Čikagos kongrese Rytų Europos atstovai iškėlė du esminius klausimus: kaip įsitraukti į  analitinės psichologijos mokymus ir tapti profesionaliu jungiškuoju psichoanalitiku. Antras klausimas - kaip tapti tarptautinės analitinės psichologijos bendruomenės dalimi. IAAP atidžiai išnagrinėjo šiuos klausimus ir siūlė keletą profesinio mokymo būdų.  Vienas iš būdų buvo suteikti galimybę Rytų Europos asmenims mokytis Vakarų šalių institutuose. Lietuvos atstovai išnaudojo visas siūlomas galimybes. LAPA narė Gražina Gudaitė 1994-1995 m. mokėsi analitikų mokymo programoje C.G. Jungo institute Čikagoje, o 1996-1999 m. – Ciuriche ir 2001 m. tapo individualia IAAP nare. Šalia stažuočių užsienyje, kvietėme vizituojančius analitikus ir organizavome seminarus Lietuvoje. Pirmoji vizituojanti analitikė 1992 m. buvo Catherine Asper iš Ciuricho, jos vizitas buvo itin svarbus užmezgant ilgalaikį profesinį bendradarbiavimą tarp Lietuvos grupės ir Ciuricho mokyklos analitikų.


Mūsų grupė ypač dėkinga Gertui Saueriui ir jo žmonai Rodtraud, kurie vedė daugybę seminarų Lietuvoje. Jie tapo tikrais tarpininkais ieškant ryšio su IAAP analitikais. Jie įsteigė fondą, kuris rėmė analitinės psichologijos iniciatyvas Rytų Europoje. G. ir R. Saueriai daug prisidėjo, kad Lietuvos atstovai galėtų turėti individualias supervizijas užsienyje, galėtų dalyvauti tarptautinėse konferencijose ir seminaruose.


Per du dešimtmečius 12 asmenų sėkmingai baigė analitikų rengimo programą ir tapo tarptautiniu mastu pripažintais jungiškaisiais analitikais. Be Lietuvoje vykstančių mokymo seminarų, kuriuos vedė vizituojantys analitikai iš IAAP, o vėliau - naujai susikūrusios Lietuvos analitinės psichologijos asociacijos (LAPA) analitikai, mūsų stažuotojai turėjo galimybę reguliariai dalyvauti individualiose supervizijose Freiburge, Frankfurte, Ciuriche, Tel Avive, Štutgarte, Berlyne ir kt. Šia proga norėtume padėkoti IAAP vykdomajam komitetui už pagalbą įgyvendinant šį projektą. Asmeniškai Verenai Kast, Murray Stein, Joe Cambray ir Tomui Kelly, kurie daug padėjo organizuojant įvairius individualios narystės etapus. Už įkvepiantį darbą su kandidatais iš Lietuvos esame labai dėkingi Mario Jacoby, Catherine Asper, Verenai Kast, Elizabeth Hartung, Ursulai Wirtz, Alice Merc, Johnui Hillui, Andreasui Mitchelui iš Ciuricho, Gertui Saueriui, Gidonui Horowitzui, Ingridai Riedel, Viktorui Zielenui, Ursulai Bernauer, Anneliese Guerin, Irenai Berkenbusch iš Vokietijos, Henrikui Abramovičiui ir Ester Morris iš Izraelio, Tatjanai Rudakovai iš Sankt Peterburgo, JoAnn Culbert - Koehn iš Los Andželo.


Ilgalaikiai ryšiai su IAAP Jungo analitikais leido mums sukurti ir įgyvendinti savo pačių mokymo programą, kuri šiuo metu pripažįstama kaip sėkminga. Įvairiuose programos etapuose turime apie 70 kandidatų. Dabar didžiąją dalį darbo atlieka Lietuvos analitikai, tačiau kasmet kviečiame kviestinius analitikus, kurie veda seminarus mūsų bendruomenei, taip pat dalyvauja egzaminuose. Pastaraisiais metais prie mūsų veiklos daug prisidėjo Marianne Mueller, Tomas Kelly, Kristina Schellinski, Markas Winbornas, Davidas Tacey ir kiti.


Mūsų draugija plečiasi, džiaugiamės, kad nemažai kolegų iš Latvijos sėkmingai baigė analitikų mokymo programą. Šiuo metu jie rengia dokumentus, kad galėtų tapti IAAP grupės nariais. Labai tuo didžiuojamės ir linkime jiems visokeriopos sėkmės plėtojant savo idėjas.


Karlas Gustavas Jungas


Kita veikla


Lietuvos analitikai daugiau nei dešimtmetį rengė viešų paskaitų ciklus tiems, kurie domisi C. G. Jungo teorija. Šiuos paskaitų ciklus organizuoja Elona Lovčikienė, o paskaitas skaito visi LAPA analitikai. Šešėlis ir jo raiška, simbolio svarba sąmoningumo plėtrai, pokyčių fenomenologija, kultūrinė trauma ir jos padariniai - tai tik labai maža dalis temų, kurios buvo analizuojamos viešose paskaitose.  Viešosios paskaitos yra svarbi veikla visuomenės švietimui, o taip pat ir pačios teorijos gyvumui, siejant svarbiausias paradigmos prielaidas su aktualiais dabarties klausimais.


Kiekvieną vasarą rengiame vasaros stovyklas, kurios peraugo į regionines konferencijas. Šiuose renginiuose siekiame reflektuoti ir diskutuoti aktualiomis temomis, pavyzdžiui, atsparumo, lyčių lygybės, ekologijos ir kt. Goda Rukšaitė, Gražina Gudaitė, Dovilė Petronytė-Kvedarauskienė, Rasa Šilalytė ir daugelis kitų svariai prisideda prie to, kad ši veikla nenutrūktų.


Lietuvos analitikai aktyviai dalyvauja tarptautinėse konferencijose, taip pat dalyvauja organizuojant tarptautinius renginius Lietuvoje. 2009 m. Vilniuje surengėme pirmąją Europos analitinės psichologijos konferenciją Dialogas Rytų ir Vakarų sandūroje: kultūrinio tapatumo praeitis, dabartis ir ateitis. Šia proga norime išreikšti ypatingą padėką Murray Steinui, kuris ne tik vedė daugybę seminarų Lietuvoje, bet ir atliko didelį darbą organizuojant pirmąją Europos konferenciją. Konferencijos pavadinimas išreiškia pagrindinę temą, kuri svarbi mūsų veiklai. Manome, kad mums pasisekė, kad turėjome dialogo galimybę su įvairiais šio laikmečio analitikais, kuriems rūpi psichoterapija ir kultūra, gilus dabarties problemų supratimas, jų sąsajos su istorija, turinio identiškumo globalizacijos sąlygomis. 


Moksliniai tyrimai

Kitas mums svarbus įvykis buvo bendra IAAP ir Vilniaus universiteto konferencija Psichoterapijos ir kultūros tyrimai (Vilnius, 2018 m.). Norėtume nuoširdžiai padėkoti IAAP prezidentei Marianne Muller ir jos administracijai, rėmusiai tokio pobūdžio konferencijas ir supratusiai, kaip svarbu tiesti tiltus tarp klinicistų ir mokslininkų, kurie stengiasi analitinės psichologijos teoriją kuo labiau susieti su naujausiais moksliniais tyrimais. Mūsų draugijos nariai supranta mokslinių tyrimų svarbą ir dalyvavo daugelyje jų - ir kaip tyrėjai, ir kaip dalyviai. Vienas naujausių mūsų projektų buvo skirtas tirti šerdinių psichoterapeuto  kompetencijų sampratą  ir jų integraciją praktikoje. Kompetencijų integracija yra svarbi ir svarstant analitiškos psichoterapijos veiksmingumą, ir tinkamų specialistų rengimo klausimus, ir sprendžiant psichoterapinės pagalbos administravimo klausimus. Džiaugiamės, kad remiantis tyrimo rezultatais, pavyko sukurti  knygą, kuri   buvo išleista Routledge  leidykloje, ir buvo pripažinta tarptautiniu mastu. (Exploring core competencies in Jungian Psychoanalysis: Research, Practice and Training (ed. G. Gudaitė, T. Kelly, Routledge, 2023). 

 

Iššūkiai ir baigiamosios pastabos

Vienas didžiausių iššūkių, su kuriais šiuo metu susiduriame, yra karas Ukrainoje. Visi mūsų grupės nariai įvairiais būdais išreiškė paramą ukrainiečiams. Stengiamės palaikyti dialogą ir prisidėti prie jų iniciatyvų.   Ukrainiečiai dalyvauja mūsų mokymų programose. Karas pakeitė gyvenimą, taip pat ir mokymo sąlygas.  Kartais neįmanoma reguliariai planuoti veiklos ir atitikti reikalavimų, kurie būtų svarbūs taikos metu. Tačiau vis dėlto, kolegos iš Ukrainos mums sako, kad net ir karo įkarštyje jie nori turėti keletą normalaus gyvenimo akimirkų. Galimybė mokytis yra vienas iš būdų pasiekti šių akimirkų. Visi stengiamės daryti, ką galime, ir tikimės, kad Jungo studijos ir patirties apmąstymo akimirkos, net ir sudėtingiausiomis sąlygomis, gali suteikti impulsą vilčiai ir tęstinumui...


Visi mūsų draugijos nariai turi privačią praktiką ir dauguma jų dėsto analitikų rengimo programoje. Tęsiame bendradarbiavimą su IAAP, mūsų narė Gražina Gudaitė Buenos Airių kongrese buvo išrinkta IAAP viceprezidente. Be darbo mokymo programoje, mūsų analitikės Asta Adler ir Elona Lovčikienė tapo IAAP ir vystymosi grupių koordinatorėmis Lenkijoje ir Slovakijoje. Mūsų analitikai Algis Petronis, Goda Rukšaitė, Dovilė Petronytė-Kvedarauskienė, Dalia Beniušytė, Andžela Rybakovienė ir daugelis kitų teikia supervizijas ir asmenine analizę IAAP mokymo programos kandidatams iš Lenkijos, Ukrainos, Kemerovo ir kt.


Gyvename globalių pokyčių laikotarpiu. Visi tikimės, kad didėjantis sąmoningumas ir susietumas gali atverti naujų išteklių, padėsiančių spręsti šių laikų iššūkius.


Goda Rukšaitė, LAPA prezidentė,

Gražina Gudaitė, LAPA mokymo komiteto pirmininkė


Comments


bottom of page